Skip to main content

Akaun kelab dan persatuan

Pada hari ini cikgu cuba mengaplikasikan kaedah QGrafik untuk bab Akaun kelab dan persatuan. Ia agak berbeza sedikit dengan cara biasa, dan gadgetnya pun cikgu tambahkan.

Sedikit Tips untuk merancang jawapan bagi soalan akaun kelab dan persatuan( Dengan kaedah Qgrafik)

(Kebiasaan dalam akaun kelab dan persatuan diberikan buku tunai samada diberikan terus buku tunai yang telah di kirakan baki akhirnya dan kadang kadang diberikan sebelah penerimaan dan sebelah pembayaran. Melalui buku tunai kita rekodkan ke akaun penamat sama caranya kita merekodkan maklumat dari imbangan duga ke akaun penamat cuma baki dalam imbangan duga dimasukan terus kedalam akaun penamat mengikut baki akhirnya. manakala jika melalui buku tunai kita rekodkan ke akaun penamat mengikut sistem catatan bergu. Jika dalam buku tunai sebelah debit maka dalam akaun penamat akan direkodkan sebelah kredit. Baki awal yang diberikan untuk mencari dana terkumpul manakala baki akhir adalah untuk direkodkan ke dalam kunci kira kira.)

Untuk menggunakan kaedah Qgrafik dalam soalan akaun kelab dan persatuan nampaknya cikgu kena kemaskini dulu tekniknya. Ini adalah kerana petang tadi cikgu cuba pada 20 orang student cikgu tapi nampaknya mereka masih keliru walaupun mendapat jawapan yang betul. Nampaknya ada beberapa teknik yang perlu cikgu kemaskinikan. Mungkin juga gadgetnya perlu ditambahkan.

Jika berjaya cikgu rasa dengan kaedah Q Grafik ini kita dapat kuasai:
1.Penyata pendapatan (milikan tunggal )
2.Perkongsian
3.Akaun kelab dan persatuan
4.Rekod tak lengkap
5.Persamaan perakaunan
6.Kontra akaun
7.Pelarasan pada tarikh imbangan

Diharap student cikgu senantiasa mendoakan cikgu untuk sentiasa mendapat idea untuk memudahkan para pelajar mendapat kaedah yang terbaik untuk menjawab soalan dan mendapat markah semaksimum yang boleh. Terima kasih semua pelajar cikgu ...terutamanya pelajar kelas 5 PZ 2011...U all the best. Good Luck

Comments

Popular posts from this blog

Cara menjawab soalan penyata penyesuaian bank

MENGEMASKINI BUKU TUNAI

Langkah
1. Pastikan baki awal penyata bank dan baki awal buku tunai sama. Jika tidak sama, nilai perbezaan tersebut ( biasanya di dalam penyata bank) haruslah dikeluarkan daripada penyata bank ( dikecualikan daripada dimasukkan kedalam PPB ). ( Cek yang dikeluarkan bulan lepas tapi ditunaikan oleh pemiutang pada bulan semasa.- no cek dijadikan rujukan )

2. Tandakan / pada nilai yang sama ( bandingkan nilai sebelah debit buku tunai dengan nilai sebelah kredit penyata bank dan sebaliknya)

3. Kemaskinikan buku tunai iaitu dengan menyediakan buku tunai yang baru. Ambil baki akhir buku tunai untuk dijadikan baki awal buku tunai yang baru. Kemudian ambil nilai yang tidak ditandakan dalam penyata bank rekodkan kedalam buku tunai yang baru. ( Nilai yang tidak ditandakan sebelah debit direkodkan di sebelah kredit buku tunai dan sebaliknya.) Selepas tu lihat nilai yang tidak ditandakan dalam buku tunai yang melibatkan kesilapan rekod. Jika didapati nilai dalam buku tunai te…

Muslim Accountants

Kem muslim accountant telah diadakan di MAsjid Tengku Mahkota Abdullah Jerantut PAhang. Tem ini telah dirancang khas untuk pelajar pelajar Prinsip Perakaunan Daerah Jerantut. Cikgu telah dibantu oleh bekas bekas pelajar Prinsip Perakaunan dan juga anak anak jerantut yang masih menuntut di universiti. Sepanjang kem ini para pelajar telah didedahkan dengan prospek perakaunan dasn juga motivasi diri untuk menjadi pelajar yang lebih berjaya.

Tutorial 1

Tingkatan 4

Minggu Pertama persekolahan

Tajuk: Pengenalan kepada perakaunan

i) Pendedahan kepada Penyata Kewangan
- Penyata Pendapatan( Income Statement)
penyata yang mengukur prestasi perniagaan ( untung atau rugi)
-Kunci Kira Kira ( Balance Sheet )
penyata yang menunjukkan kedudukan kewangan perniagaan ( aset,
hutang/liabiliti dan modal )

ii) Pihak yang bertanggungjawab menyediakan penyata Kewangan ialah pemilik
perniagaan dan pemilik pula MELANTIK pihak yang diberi tanggungjawab untuk
menguruskan penyata kewangan iaitu;-
- Akauntan - menyedia dan mengesahkan penyata kewangan, memberi nasihat dan
merancang dasar dasar kewangan.
- Pengurus Kewangan- Pelaporan kewangan, akaun bulanan dan tahunan(
Analisa)dan laporan kpd pihak atasan.
- Pengurus Akaun- Menyelenggarakan semua transaksi kewangan dan mengesahkan
ketepatan dokumen dan rekod yang berkaitan.

iii) Pengguna penyata …