Friday, October 14, 2011

Akaun kelab dan persatuan

Pada hari ini cikgu cuba mengaplikasikan kaedah QGrafik untuk bab Akaun kelab dan persatuan. Ia agak berbeza sedikit dengan cara biasa, dan gadgetnya pun cikgu tambahkan.

Sedikit Tips untuk merancang jawapan bagi soalan akaun kelab dan persatuan( Dengan kaedah Qgrafik)

(Kebiasaan dalam akaun kelab dan persatuan diberikan buku tunai samada diberikan terus buku tunai yang telah di kirakan baki akhirnya dan kadang kadang diberikan sebelah penerimaan dan sebelah pembayaran. Melalui buku tunai kita rekodkan ke akaun penamat sama caranya kita merekodkan maklumat dari imbangan duga ke akaun penamat cuma baki dalam imbangan duga dimasukan terus kedalam akaun penamat mengikut baki akhirnya. manakala jika melalui buku tunai kita rekodkan ke akaun penamat mengikut sistem catatan bergu. Jika dalam buku tunai sebelah debit maka dalam akaun penamat akan direkodkan sebelah kredit. Baki awal yang diberikan untuk mencari dana terkumpul manakala baki akhir adalah untuk direkodkan ke dalam kunci kira kira.)

Untuk menggunakan kaedah Qgrafik dalam soalan akaun kelab dan persatuan nampaknya cikgu kena kemaskini dulu tekniknya. Ini adalah kerana petang tadi cikgu cuba pada 20 orang student cikgu tapi nampaknya mereka masih keliru walaupun mendapat jawapan yang betul. Nampaknya ada beberapa teknik yang perlu cikgu kemaskinikan. Mungkin juga gadgetnya perlu ditambahkan.

Jika berjaya cikgu rasa dengan kaedah Q Grafik ini kita dapat kuasai:
1.Penyata pendapatan (milikan tunggal )
2.Perkongsian
3.Akaun kelab dan persatuan
4.Rekod tak lengkap
5.Persamaan perakaunan
6.Kontra akaun
7.Pelarasan pada tarikh imbangan

Diharap student cikgu senantiasa mendoakan cikgu untuk sentiasa mendapat idea untuk memudahkan para pelajar mendapat kaedah yang terbaik untuk menjawab soalan dan mendapat markah semaksimum yang boleh. Terima kasih semua pelajar cikgu ...terutamanya pelajar kelas 5 PZ 2011...U all the best. Good Luck

No comments: